De Bandenboot

De bandenboot is vertrokken en wordt pas na een grondige restauratie weer te water gelaten, maar nu echt...

De bandenboot is er niet meer en wordt tegelijkertijd met de renovatie van het complex Oostenburg geheel gerestaureerd. Deze wordt uitgevoerd door smederij Goedhart bv uit Amsterdam-Noord. In overleg met de aangewezen vertegenwoordigers van Jasper Grootveld zal ‘het speel- en kunstobject' geheel gedemonteerd worden. Om in de geest van de maker te werken zijn alle banden genummerd ivm de authenticiteit en de omvang. De staalkabels worden vervangen en het stalen karkas wordt van een nieuwe coating voorzien. Voor de kapotte banden wordt nog naar sponsoring gezocht. Bij de vorige verplaatsing van de Oostenburgergracht naar het huidige ‘Grootveld' werden de banden verstrekt door Kwikfit. Ook de touwen zullen vervangen worden.

DSC_2092

Over anderhalf jaar wanneer de onevenzijde van de Nieuwe Oostenburgerstraat wordt opgeleverd en de bouwweg in het water is verdwenen zal de boot zijn nieuwe bestemming vinden. Deze komt dan naast de Ezeltjesbrug op palen te staan. Vijf meter van de brug en drie meter van de wallenkant. In hoeverre deze dan in ‘de achtertuin' van het nieuw te bouwen koppand nr 1 komt te liggen kan nog niet worden beantwoord.

Wie hier van op de hoogte wil blijven kan het straatnieuws volgen op www.centrum.amsterdam.nl en dan doorklikken op projecten en vervolgens op bouwprojecten en zoeken naar Nieuwe Oostenburgerstraat e.o.

Bandenboot te water

Stadsdeel Centrum gaat de bandenboot - in 1972 ontworpen door wijlen Robert Jasper Grootveld - verplaatsen naar de Wittenburgervaart

De bandenboot: een symbool voor de teloorgang van de scheepsbouw op de Oostelijke Eilanden. De boot werd in 1982 verscheept naar zijn huidige ligplaats, aan de Oostenburgerdwarsstraat op de kop van complex Oostenburg. Inmiddels is de bandenboot afgekeurd als speeltoestel. Ook ligt de boot nu in de weg voor de monumentale restauratie van complex Oostenburg door woningcorporatie de Alliantie. In overleg met Grootveld en zijn vertegenwoordigers is gezocht naar een ligplaats in de buurt en deze is gevonden in de Wittenburgervaart. Eind april wordt het object gedemonteerd en daarna grondig gerestaureerd. Als de werkzaamheden voor het complex Oostenburg zijn afgerond keert hij weer terug. Rond de zomer van 2010 wordt de bandenboot op palen geplaatst in het water van de Wittenburgervaart. Provo-voorman en kunstenaar Robert Jasper Grootveld overleed op 26 februari jl. op 76-jarige leeftijd. In 1972 kreeg hij de opdracht van de gemeente Amsterdam een speeltoestel te ontwerpen. Grootveld creëerde de bandenboot.

Robert_Jasper_Grootveldt

Robert Jasper Grootveld bij de bandenboot, juni 2008
Foto Ton Heijdra