Actuele Ontwikkelingen op Oostenburg (e.o.)

Klik op bovenstaande submenu's voor specifieke actuele informatie

Verslag Informatiebijeenkomst "Energieprobleem Oostenburg"

 

Op 30 oktober 2013 heeft de Alliantie tijdens een speciaal daartoe uitgeroepen bijeenkomst bewoners geïnformeerd over de door haar gekozen aanpak van het energieprobleem. Tijdens deze informatieavond zijn de voorgenomen maatregelen gepresenteerd, inclusief een voorlopige planning. Kon u er niet bij zijn of wilt u alles nog eens nalezen? Download hier het Verslag van de Informatiebijeenkomst.

De Alliantie

Bewoners Oostenburg krijgen nieuwe CV ketels

Bron: www.wswonen.nl, geplaatst door Centrum op 31 oktober 2013

oostenburg-200x150De Alliantie gaat in ruim 100 woningen in het monumentale Oostenburg complex nieuwe CV-ketels plaatsen. De woningen zijn recentelijk gerenoveerd, maar doordat de CV-ketels op de zolderverdieping staan is het energieverbruik [door de retourleidingen, die 24 uur per dag warm water rondpompen (red. Oostenburg-Complex)] enorm hoog. Op een speciaal ingelaste bewonersavond werd het besluit om nieuwe ketels in de woningen te plaatsen gisterenavond door de directie toegelicht.

Medio vorig jaar is een onderzoek van start gegaan naar het extreem hoge energieverbruik. Dit onderzoek is begeleid door de bewonerscommissie Hart van Oostenburg, die tijdelijk is uitgebreid met een energiewerkgroep. Ondersteuning werd geboden door het ASW en het WSWonen Centrum. Technisch adviesbureau Cauberg-Huygen onderzocht de oorzaak van het hoge energieverbruik en kwam tot de conclusie dat er. o.a. door de lange leidingen veel energieverlies optrad. 

Het bleek niet gemakkelijk om een verantwoorde en duurzame oplossing te kiezen. Aspecten als veiligheid, energiezuinigheid en comfort gaven uiteindelijk de doorslag om de ketels in de woningen te plaatsen. Alleen voor de bovenverdiepingen wordt een uitzondering qua CV ketelplaatsing gemaakt, aangezien het leidingverlies daar minimaal is. [De afvoergassen van de CV's die op onderliggende verdiepingen worden geplaatst moeten uiteraard wel via (wellicht nieuw te plaatsen) kokers in deze woningen op de derde verdieping worden afgevoerd naar het dak. Dus ook op de derde verdiepingen is een ingreep in de huidige woningsituatie noodzakelijk {red. Oostenburg-Complex]. De Alliantie heeft ook een compensatie- en schaderegeling voorgesteld. Vanaf de datum van bewoning tot aan het moment van het vervangen van de ketels, wordt een percentage van het werkelijke energieverbruik vergoed. Het percentage verschilt per woningtype.

Tijdens de bijeenkomst bleek niet iedereen even blij met de gemaakte keuze en er waren veel vragen. Hoewel een lagere energierekening natuurlijk mooi is, geeft een ketel in de woning voor sommige bewoners ook ongemakken. Ook de ingreep zelf zal tijdelijk wat overlast geven.

De Alliantie en installatiebureau Bonarius beloofden zorgvuldigheid en maatwerk en willen graag met de individuele bewoners in overleg om tot nadere afspraken te komen.

Wat willen wij met Marineterrein?

Ingekomen bericht

Zondag 24 november wordt vanaf 15.00 uur in de Witte Boei een Marinemiddag gehouden over het Marineterrein. Het ministerie van Defensie en B. en W. ondertekenen 5 dec. a.s. een overeenkomst over de toekomst van het Marineterrein. De buurtbewoners worden later in december uitgenodigd om het terrein te bekijken en onthaald op koffie en een verrassing.

In de Witte Boei is iedereen 24 november welkom om te praten met Marinepersoneel, politici van PvdA, GroenLinks, SP en andere politieke partijen. Iedereen die ideeën heeft om van het Marineterrein een aantrekkelijk gebied te maken kan ze deze middag kwijt. De bekende 4 Tuoze Matroos Cees Koldijk verzorgt een spetterend muzikaal optreden. Gratis entree. Informatie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    

Marineterrein

Foto: Peter Elenbaas

NB de geplande Boeiend Treffen Sportmiddag wordt vanwege de actualiteit van het Marineterreinonderwerp verschoven naar 2014. We brengen u van de nieuwe datum uiteraard op de hoogte

Plannen voor marineterrein Kattenburg definitief

Bron: Het Parool 13 november 2013
Door: Jasper Karman

Het Marineterrein op Kattenburg wordt de komende vijftien jaar geleidelijk openbaar toegankelijk gemaakt. Er komen woningen, kantoren en een park, maar ook het nautisch-historische karakter van het terrein blijft bewaard. media xl 1946049

Ook komt er een brug voor fietsers en voetgangers tussen het marinecomplex, de Oostelijke eilanden en Centraal Station en een openbare haven tegenover Nemo.

foto © ANP

Daarover hebben het rijk en de gemeente Amsterdam na lang onderhandelen overeenstemming bereikt. De gemeente keek al jaren verlekkerd naar het enorme perceel in het hart van de stad, maar tot een jaar geleden was defensie niet bereid het complex te verlaten.

Dat veranderde na de forse bezuinigingen die de krijgsmacht de afgelopen jaren te verwerken kreeg. In 2011 werd duidelijk dat de vierhonderd marinemensen die nog op de basis werken geleidelijk zouden vertrekken, en gingen het rijk en de gemeente in gesprek.

Definitief plan
Nu is er dus een overeenkomst tussen de partijen. Die voorziet erin dat de grond voorlopig eigendom blijft van defensie, maar dat de gemeente en het rijk samen gaan investeren in de ontwikkeling van het gebied. Voor zowel de gemeente als het rijk gaat het om een bedrag van ongeveer 5,5 miljoen euro. Die investeringen moeten kostendekkend zijn, benadrukt wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening).

De eerste woningen worden waarschijnlijk in 2028 opgeleverd. Pas als er woningen en kantoren op het complex staan waar de gemeente erfpacht voor kan vangen, zal de gemeente de grond van defensie overnemen, zegt Van Poelgeest. Over de hoogte van de overnamesom zijn nog geen afspraken gemaakt, stelt hij.  

Sociale Woningbouw op de Oostelijke Eilanden

In navolging van het rondetafelgesprek dat op 14 november jl. in de Witte Boei plaatsvond over het behoud van sociale woningbouw op de oostelijke eilanden, wil de initiatiefgroep die ‘Stop de Uitverkoop!’ u ook uitnodigen om op 25 november 20.00uur deel te  nemen aan een debat in Pakhuis de Zwijger met als onderwerp: Blijft wonen in een sociale huurwoning betaalbaar?

De huren gaan de komende jaren fors stijgen, terwijl steeds meer sociale huurders volgens RIGO-onderzoek in armoede leven. Wie moet de betaalbaarheid van de sociale huisvesting garanderen. Het rijk, de corporaties, de gemeente? En is de ongedeelde stad een houdbaar uitgangspunt? Met een inleiding van Steven Kromhout (Rigo) Met oa: Ronald Paping (Woonbond), Jeroen Olthof (PvdA wethouder Zaanstad), namen overige deelnemers volgen.

Lees ook: Sociale huur per m2 duurder dan koop en Aantal ontvangers huurtoeslag stijgt.

Meer info: http://stopdeuitverkoop.nu/

Rode Lantaarntjes

Bron: Oostenburg op Facebook

RodeLantaarnSinds gisteren (02 november 2013) hangen de inmiddels beroemde rode lantaarntjes weer in de bomen in de Czaar Peterstraat en inmiddels ook een paar op de Oostenburgergracht. Het is een initiatief van de ondernemersvereniging i.s.m het stadsdeel. Wanneer de winkels geopend zijn zullen de winkeliers de kaarsjes elke avond aan steken. Maar als buurtbewoner bent u ook vrij om de kaarsjes aan te steken indien u dat leuk vind. Zo ontstaat en leuke samenwerking tussen buurtbewoners en ondernemers.

Waar zijn "onze" rode lantaarntjes eigenlijk gebleven die in 2009/2010 tijdens de renovatie zo leuk de straten opsierden, zie Oostenburgboulevard/Lantaarnproject?

Oostenburg # 3 Lokale Economie

 

Oostenburg # 3 Lokale Economie en Voorzieningen. Dinsdag 19 november | 19.30 - 22.00 uur | PDZ* kleine zaal Toegang is gratis, aanmelden kan hier.

Bron: Pakhuis de Zwijger

In oktober en november organiseert stadsdeel Centrum in samenwerking met Pakhuis De Zwijger drie themabijeenkomsten om ideeën en suggesties te verzamelen ten behoeve van een nieuw bestemmingsplan voor Stadswerf Oostenburg. Voor een kwalitatief goed bestemmingsplan is het stadsdeel op zoek naar input vanuit de huidige bewoners en ondernemers op en rond Oostenburg. Ook partijen, zoals woongroepen en creatieve ondernemers die zich in de toekomst hier willen vestigen, worden gevraagd om een bijdrage te leveren. Het uitgangspunt van de themabijeenkomsten is het Ruimtelijk Kader.

86395-600-391

Tijdens deze derde avond in deze reeks gaan we het hebben over lokale economie en voorzieningen op Oostenburg en de omliggende buurten. We starten met een plenaire introductie door Ellen Jacobs (directeur MKB Amsterdam), Tanja Kroezen (voorzitter ondernemersvereniging Czaar Peterbuurt) en Irene Klarenbeek (stedenbouwkundige stadsdeel Centrum). Daarna gaan we wederom onder begeleiding van stadsdeel Centrum, Urhahn Urban Design in werkgroepen aan de slag met het gebied.

Gespreksleider van alle avonden is Susanne Heering.

Inschrijven voor deze avond kan hier. Let wel, deze avond is alleen bedoeld voor (potentiele-) gebruikers van het Oostenburgereiland en de directe omgeving.

Vragen
Neem contact op met Edward Loos (Projectmanager Stadswerf Oostenburg), via telefoon 06 - 2854 1134 of e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , of met Paul Stalenberg (assistent projectmanager) via telefoon 06 - 3058 0370 of email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

Tentoonstelling Van krot tot woningwet

Bron: Huis van de Buurt

In deze tentoonstelling zal aandacht worden geschonken aan de woonsituatie van arbeiders in Nederland zowel vóór als na de invoering van de woningwet in 1901. Naast het museum zal op ware grootte een krotwoning worden ingericht. Door de ogen van de bewoners van deze krotwoning (een gezin met zeven kinderen) wordt inzicht gegeven in de geschiedenis en het belang van de sociale woning bouw in Nederland.

De feestelijke opening van de tentoonstelling vindt plaats op woensdag 27 november 2013 om 16.00uur. De officiële openingshandeling zal worden verricht door de directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningbouwcorporaties, de heer H. van Harten.

Betere woonomstandigheden voor arbeiders.

Register to read more...

Tentoonstelling 'Zwart & Wit'

Ingekomen Persbericht:Tropenmuseum

Hoe gaan we 150 jaar na de afschaffing van de slavernij in Nederland met elkaar om? Prikkelende vragen en gekleurde meningen in tentoonstelling ‘Zwart & Wit’. Van 1 november 2013 t/m 1 juli 2014 in de Lichthal van het Tropenmuseum.

Op kantoor, Amersfoort, 1968Het Tropenmuseum organiseert, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, de tentoonstelling Zwart & Wit. Persoonlijke verhalen, foto’s, films en beeldende kunst laten zien hoe ‘zwart’ en ‘wit’ sindsdien in Nederland met elkaar leven. In de voetbalwereld lijkt dat als vanzelf te gaan: niemand in het nationaal elftal is zwart of wit, iedereen is oranje. Of toch niet? Aan de hand van prikkelende vragen nodigt het Tropenmuseum zijn bezoekers uit om de discussie aan te gaan. Met elkaar, én met zichzelf.

Wie is zwart en wie is wit? Wie bepaalt dat eigenlijk? En wat heeft het slavernijverleden daar dan mee te maken?

Register to read more...

Proef de Buurt ook dit najaar

U bent weer van harte welkom in buurtrestaurant Proef de Buurt. In de Witte Boei en/of in het de Keyzer. Vrijwilligers uit de buurt en van de Amsterdamse Vriendendiensten koken graag een driegangenmenu voor u. Desgewenst vegetarisch en halal.

ETEN IN DE WITTE BOEI

Het buurtrestaurant in De Witte Boei is open op de maandagen 16 september, 30 september, 14 oktober, 28 oktober, 11 november, 25 november, 9 december. Aanvang 18 uur. Kerstviering op zondag 22 december. Adres: Huis van de Buurt, Kleine Wittenburgerstraat 201.

ETEN IN DE KEYZER

Ook in De Keyzer kunt u eten. Op de maandagen 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december. Aanvang 18 uur. Adres: Ontmoetingscentrum De Keyzer, Czaar Peterstraat 12.

OPGEVEN

Voor de buurtrestaurants kunt u zich opgeven aan de balie van de Witte Boei. Kosten €5, kinderen €3. Laat u op de hoogte houden van het menu en geef u op voor de elektronische nieuwsbrief.

Pim Kok

KOKS GEVRAAGD

Proef de buurt zoekt enthousiaste koks. Vindt u het leuk om samen te koken en lijkt het u leuk om een aantal keer per jaar een maaltijd te bereiden voor uw buurtgenoten? Meldt u dan aan bij Soemitra Hermelijn via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   of 6223879. Graag tot ziens bij Proef de Buurt.